Udligningsreformen er ikke en sejr

I sidste uge offentliggjorde regeringen sin nye udligningsreform. I Dragør har vi alle ventet spændt på denne dag. Tidligere på året fik vi af vide, at det var forventet, at Dragør skulle betale yderligere 13 millioner kr. Efter regeringen har tænkt sig om, har de nu fundet frem til et nyt resultat, der medvirker til, at der ikke kommer nogen ekstra regning til Dragør.

Vi er glade, men…

Da resultatet blev offentliggjort var glæden blandt alle partier i Dragør positive. Nogle gik så langt til at udråbe det som en sejr for Dragør, og anden sammenlignede det med befrielsen i 1945. Nu er er et min opfattelse, at vi i respekt for ofrene under 2. verdenskrig skal være påpasselige med at lave sådanne sammenligninger og finder det i øvrigt helt uden for det rimelige. Jeg selv lavede også et positivt opslag på sociale medier, hvor jeg bl.a. tilkendegav at det var en god dag for Dragør, fordi vi ikke fik en ekstra regning.

Men… dagen var jo ikke god

Efter at have glædet sig over, at vi alligevel ikke skal betale kr. 13 millioner i ekstra udligning, hvilket jo på den ene side er fantastisk, rammer virkeligheden også. I Dragør har vi i årevis betalt tre cifrede millionbeløb til andre kommuner. Alene i 2020 kommer vi til at betale 100 mio kr.

Og vilkårene i en udligningsreform er helt uigennemskuelige og det er ikke muligt at tilrettelægge en kommunal indsats der kan påvirke udligningen. At det så samtidig er få kommuner der betaler til andre kommuner er jo helt skævt. Ja, vi kan glæde os over, at vi ikke bliver straffet yderligere i den kommunale udligning. Men vi må og skal fortsætte kampen for, at få ændret den nuværende udligning. Dragørs borgere skal have lov til at beholde flere af deres egne penge, i den kommunale pengekasse.

Lad os støtte op om de få der skal betale meget

Socialdemokraterne og Venstres argument i deres nye reform er, at nogle få kommuner er meget rige. Derfor skal de bare betale. Her er Dragør imellem med vores samlede betaling på kr. 100 mio.

Hvis vi ser på de kommuner der straffes ekstra ordinært i den nye reform med ekstra betaling er fx Rudersdal. Her skal Rudersdal lige betale kr. 115 millioner ekstra. Det samme beløb bruger kommunen på drift af hele deres hjemmepleje. Nu skal de betale det samme i udligning til andre kommuner, er nu kan bygge nye rundkørsler, sætte mere kunst op, eller lave kunstgræsbaner. I Gentofte får kommunen lige en ekstra regning på kr. 164 millioner. I denne kommune tjener 36.000 borgere ud af 59.000 borgere en samlet løn som er på niveau eller lavere end en sygeplejerske. Begge kommuner er veldrevne og får meget for deres skattepenge og straffes nu. Det er ganske enkelt hovedrystende absurd, at sygeplejersken eller læreren i Gentofte, der i forvejen har mindre til rådighed end deres kolleger andre steder i landet, nu skal betale for, at andre kommuner kan sætte skatten ned

Kommer der så en ny ændring der skaber mere lighed og fairness

Formentlig ikke. Alene af den grund, at Venstre og Socialdemokraterne nu har bundet sig til hinanden i dette udligningsspil. Jeg håber dog, at vi kan få rejst både et folkeligt krav, et krav fra de mange interesseorganisationer, og ikke mindst på tværs af de forskellige partier om, at vi skal have en anden type udligning i Danmark. Kommuner skal ikke straffes for at være veldrevet. Jeg håber på at vi kan få påvirket Christiansborg til at få lavet en helt ny styringsramme for udligningen.

Venlig hilsen

Kenneth Gøtterup

Medlem af kommunalbestyrelse, Konservative