Sandheden om den økonomiske situation
De seneste uger har – selv med Dragør-standard – været ualmindelig turbulente. Fokus er blevet rettet mod vor lille kommune fra store dele af lande, og de store landsdækkende aviser har alle skrevet om situationen i Dragør. Desværre er vi ikke blevet kendt for noget godt, tværtimod. Uden undtagelse har historien gået på den lille “velhaver-kommune” syd for København, der nu oplever et økonomisk kaos næsten uden sidestykke. Enkelte onde tunger har påstået, at jeg såmænd nok var godt tilfreds med alle de skriverier, men lad mig slå fast, intet kunne være mere forkert. Der er intet i denne ulykkelige situation, der glæde mig.
Den senest uge er jeg gentagne gange kontaktet af borger i Dragør, der har svært ved at finde hoved og hale i de mange skriverier og de mange forskellige meldinger. Er situationen nu så alvorlig? Hvad sker der nu hvor Indenrigsministeriet er blevet orienteret?
Indenrigsministeriets rolle
Lad mig starte med at forklare hvad der nu skal ske. Jeg har i et brev til Indenrigsministeriet forklaret, at Dragør kommune siden oktober 2001 ikke har opfyldt “kassekreditregelen”, der siger, at en kommune over et gennemsnit på de seneste 365 dage skal have et plus på kontoen. På baggrund af det brev er kommunaldirektøren, økonomichefen og jeg indkaldt til et møde i Indenrigsministeriet den 5. februar, hvor vi skal redegøre for situationen. Indenrigsministeriet vil herefter udbede sig en handlingsplan, der beskriver, hvordan vi har tænkt os at rette op på kommunens økonomi. Denne handlingsplan skal indeholde både forslag til engangsindtægter, som f.eks. salg af jord, og forslag til besparelser, sådan at den løbende drift i kommunen igen bliver positiv. Indenrigsministeriet vil så løbende overvåge kommunens økonomi, for at sikre at den lovede forbedring finder sted. Vi bliver altså placeret på Indenrigsministeriets observationsliste.
Såfremt vi ikke overholder den handlingsplan, som vi fremlægger for Indenrigsministeriet, så kan Indenrigsministeriet vælge at sætte Dragør kommune under administration. Hvis det sker, så betyder det reelt, at Indenrigsministeriet bestemmer hvilken økonomisk politik, der skal føres i Dragør. De bestemmer skatteprocenter og grundskyldens størrelse, og de bestemmer, hvilke ydelser, vi kan tilbyde borgerne, og hvilke nye institutioner, vi kan bygge. At blive sat under administration er derfor det værste, der kan overgå en kommune.
En bums på næsen
På den baggrund er det mig fuldkommen uforståeligt, at der er personer, der prøver at bagatellisere den aktuelle situation. Min forgænger, Birgitte Rinhart, forsøgte i sidste uge i Dragør Nyt at fremstille situationen som midlertidigt forbigående. Nærmest som en bums på næsen, der nok var væk i næste uge. Jeg beklager meget, men sådan er mit temperament ikke. Jeg kan som ansvarlig for Dragør kommune ikke sove roligt om natten, med et kæmpe hul i kommunens kasse, med ulovlige lån på 20 millioner kroner optaget i forsyningsvirksomhedernes kasse og med en langsigtet gæld på næsten 140 millioner kroner. Og jeg mener ikke, at indberetningen til Indenrigsministeriet, sådan som jeg har forsøgt at beskrive den her, er noget at tage let på.
Det bekymrer mig også at høre Birgitte Rinhart påstå, at den aktuelle situation kan klares med jordsalg, og at der ikke behøver at ske ændringer af de budgetter, som er vedtaget. Må jeg minde om, at når situationen er så alvorlig, så er det fordi Dragør kommune gennem en årrække har brugt flere penge end den har fået ind. Alene i 2001 ventes underskuddet at blive på omkring 30 millioner kroner. At løse den nuværende situation ved kun at sælge jord, svarer derfor til at tisse i bukserne for at holde sig varm. Det hjælper et kort øjeblik, men derefter er det blot værre end før.
Derfor er det også positivt at bemærke, at der dog er personer i Liste T, som kan se det umulige i den nuværende situation, og blandt andre Ole Nørgaard har været ude med meldinger om at han vil se konstruktivt på forslag til besparelser. Den melding hilser jeg velkommen.
Herre i eget hus
I sidste nummer af Dragør Nyt skriver Birgitte Rinhart fra sit ferieeksil, at hun har fået meldinger om, at mine udtalelser har “..været krydret med alvorlige anklager mod min person”. Der må jeg melde hus forbi. De meldinger, den tidligere borgmester har fået, er simpelthen ikke korrekte. Jeg har tværtimod i hele forløbet nægtet at placere et ansvar for, at Indenrigsministeriet ikke blev underrettet rettidigt, til trods for at jeg er blevet stilet netop det spørgsmål utallige gange. Når jeg ikke ønsker at placere det ansvar, så er det simpelthen fordi, at hele situationen er for alvorlig til, at det her går op i personfnidder. Jeg tror at borgerne i Dragør vil se med afsky på en kommunalbestyrelse, der slås i stedet for at handle. Nu må vi se fremad, og få rettet skuden op, sådan at vi fortsat kan være herre i eget hus.
Med venlig hilsen
Asger Larsen
Borgmester