Skolereformen – fortsat for lånte penge

På kommunalbestyrelsens møde i torsdag blev der taget nye beslutninger i skolereformen som er støttet af Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. De nye tiltag er efter vores overbevisning uansvarlige. Der er ingen tvivl om, at flertallet forsøger at pakke det hele ind i pænt gavepapir, men det ændrer ikke ved, at reformen er tilrettelagt uhensigtsmæssigt og der er stor tvivl om økonomien.

Fup eller fakta

Skoleflertallet har ved utallige lejligheder nævnt, at der sker et kvalitetsløft når skolereformen er færdig og at reformen er fuldt finansieret. Vi har endnu ikke fået specificeret hvad kvalitetsløftet vil bestå af og det er ganske svært at få øje på.
Lad os se på fakta i den aktuelle status. Først og fremmest vil 3 årgange på skolerne i skoleåret 2013/2014 blive udsat for at et spor skal reduceres. Det betyder i praksis, at klasserne skal brydes op og nogle skal flytte skole. Denne beslutning er taget inden skoleflertalletved om udbygningen af St.Magleby skole reelt kan lade sig gøre økonomisk.

Det rejser rigtigt mange spørgsmål. Hvordan er det planlagt at der er sikker skolevej for alle børn. Hvilke kriterier anvendes til udvælgelse af de børn der skal flytte. Hvor stor bliver klassekvotienten. Hvilken betydning har det for lærernes arbejdsmiljø og hvilken betydning har det for læringsmiljøet.  Svarene svæver, men vi kan konstatere, at der endnu ikke er taget stilling til hvordan en sikker skolevej sikres. Klassekvotienterne bliver generelt større når man nedlægger spor og visionerne for kvalitetsløftet står hen i det uvisse. På kommunalbestyrelsens møde blev det tydeligt at det hele handler om økonomi og at flertallet ikke længere taler om ”verdens bedste skole og verdens bedste SFO”

At den økonomiske finansiering er på plads kan man se forskelligt på. I skoleflertallets forståelse betyder det, at de har fået lov til at optage et lån på kr. 60 millioner. I konservativ forståelse er finansieringen på plads, når man har råd til at betale for det man vil, uden at gamble med kommunens økonomi. I denne aktuelle sag betyder det, at flertallet flytter børn og nedlægger spor inden de ved om deres byggeri kan lade sig gøre. Først ultimo juni måned 2013 ved vi, hvad det reelt koster at bygge til på skolerne. Hvad vil flertallet gøre, hvis det viser sig at budgettet ikke holder. Vil de rulle deres mange ændringer tilbage, vil de gældsætte kommunen endnu mere, eller vil de forringe kvaliteten af byggeriet, ?

Den økonomiske uansvarlighed

Udover at låne penge til en skolereform der ikke skaber bedre kvalitet og dermed giver borgerne en øget belastning af renteudgifter, kan man spørge sig selv, hvorfor man skal låne penge til at lave uro og kaos på en af de vigtigste kommunale kerneopgaver, når man i forvejen har meget velfungerende skoler. Flertallet tror det koster kr. 45 millioner og en kvadratmeter pris på mellem kr. 5-17.000 for den tilbygning og ombygning der skal finde sted af St.Magleby skole.  Københavns kommune har lavet en analyse af, hvad det har kostet at bygge nyt, bygge om eller bygge til på skolerne i København og har sammenlignet det med priserne i det øvrige land. Af rapporten som er udarbejdet af et ingeniørfirma er det belyst at kvadratmeterprisen for ombygning og tilbygning af skoler i det øvrige land ligger på en kvadratmeterpris på kr. 14-24.000,-

Jeg har spurgt til, hvorvidt disse erfaringer er indregnet i skoleflertallets projekt, hvilket det ikke er.

Med andre ord…

Så fortsætter skoleflertallet en skolereform der betyder at klasser skal nedlægges, men de helt store omlægninger skydes til 2014. Det forventes at byggekontrakt indgås 4 måneder før valget for lånte penge. At ingen aner hvad det koster på nuværende tidspunkt og alt er gætterier. At der ikke i byggeriet på St.Magleby skole er indregnet udgiften til flere parkeringspladser, ude- og legearealer, ventilation som alt andet lige skal finansieres ud af penge der ikke er i flertallets byggeprojekt. Men vi ved, at flertallet ikke kan forklare hvad kvalitetsløftet går ud på, hvordan de ønsker at finansiere byggeriet hvis det reelt er dyrere end de 45 millioner de har afsat og endeligt at der er høj risiko for, at skolen ved Vierdiget aldrig indbringer kr. 60 millioner som vi skal bruge for at afdrage på lånet.

For konservative i Dragør er det med stor bekymring vi ser på denne uansvarlighed der kan ende i skatteforhøjelser, serviceforringelser og øget gældsætning.

Venlig hilsen

Kenneth Gøtterup

Borgmesterkandidat, Konservativt Folkeparti